söndag 11 april 2010

Vänstern i Malmö stad vill bygga en fri och öppen infrastruktur

Idag antog Vänsterpartiet i Malmö sitt kommunpolitiska program. Jag och Tilde Dahlqvist hade till mötet motionerat att en text om kampen för en öppen förvaltning skulle läggas till i programmet:

En öppen förvaltning

Idag är datorprogram viktiga arbetsredskap för stora delar av den kommunala verksamheten. Ofta köps programmen från privata företag som har full kontroll över utveckling och underhåll av dessa program. Ett företag kan till exempel välja att sluta utveckla en produkt, vilket gör förvaltningen sårbar.

För att förhindra det här ska Vänsterpartiet verka för att förvaltning och kommunala verksamheter i så stor utsträckning som möjligt använder sig av fri och öppen programvara. Detta möjliggör för kommuner att dela med sig av förändringar man gör på sina system och ser till att våra skattepengar går till program vi själva äger och inte till fickorna på privata företag.

Vidare ska ingen medborgare behöva köpa ett specifikt program från ett specifikt företag för att kunna ta del av offentliga handlingar. Allt material och all information som kommunen publicerar ska vara tillgängligt i format som är öppna och standardiserade.

Den information som tas fram i kommunal regi ägs av medborgarna. Vi anser att offentlighetsprincipen behöver utvecklas och moderniseras. Den data som existerar i kommunens databaser behöver göras tillgänglig gratis och på ett vis som möjliggör för medborgare att skapa egna webbsidor och program för att hämta den. Detta kommer att göra det enklare att granska och sprida kommunens data.”
Vi ville även att följande krav skulle läggas till i punktform:
* Kommunen ska använda sig av öppna format och öppen programvara.

* Informationen från kommunen ska göras tillgänglig kostnadsfritt och på ett maskinläsbart sätt.
Motionen gick igenom efter debatt om huruvida skrivningarna om öppna API skulle vara kvar och efter att rubriken byttes till "Vi bygger en öppen och fri infrastruktur". Vi fick även lägga in en skrivning om att inga kompromisser ska göras på sekretesslagar.

Det vi fann svårast när vi skrev den här motionen var hur man ska prata om öppna API på ett sätt som är förståbart. Vår skrivning:
Informationen från kommunen ska göras tillgänglig kostnadsfritt och på ett maskinläsbart sätt
Känns inte helt bra. Finns det några förslag där ute på hur man kan formulera sig i allmänna ord om vad öppna API innebär? Eller har ni ett konkret alternativ till ordet maskinläsbart?

4 kommentarer:

  1. Bra text! Och en bra fråga. Personligen gillar jag "maskinläsbar" för att det känns som en rak och fin ordkonstruktion, men det är mycket möjligt att det finns bättre begrepp.

    SvaraRadera
  2. Skitbra, hoppas att ni får igenom det.

    SvaraRadera
  3. Jättebra! Kommer jobba på en liknande text i kommunalpolitiska programmet i Borås. Tack för inspirationen!

    SvaraRadera